Småsaker som svepskäl att inte plugga

Jag är så sjukt less på alla jobbiga cafén som antingen
a) försöker skapa någon sorts futuristisk familjen Jetson tema på inredningen eller
b) kör på motsatsen i tron att "äkta" 1700-talsmöbler ska skapa en rustik känsla.

...och det här stör mig så fruktansvärt mycket att jag knappt kan koncentrera mig på nåt annat...

Kommentarer
Postat av: /R.

Visst finns det många svepskäl - ooo ja!

Jag har hittat massor av sådana skäl till att
i n t e
plugga inför min tentamen i morgon,
men inbillar mig att det finns viktigare saker i livet.

Det är nog en del av min livsåskådning att förutom
ha planer för framtiden även vara här och nu. Kanske var det en del av att hitta/förbättra min livsåskådning som jag var en tröstande hand på lasarettet nu eftermiddags..?


/R.

Post scriptum. Ville bara, i egenskap av språkpolis,
särskilja orden ´rustik´ och ´antik´. Rustik = lantlig. Antik = gammalmodig, till ´ante´vilket betyder före. Tacka latinet för det.

2007-11-14 @ 18:29:54
Postat av: Hugo

God afton Ronny!

Jag ger dig delvis rätt eftersom att det inte rent ut betyder gammalt vilket jag (delvis eftersträvade i texten). Ordet används dock också som benämning på möbler från 1700-talet till tidigt 1900-tal (som i sin tur ofta var just lite lantliga eller "bonniga"). Så jag skulle ju kunna lika gärna ha kunnat syfta på 1700-talish atmosfären som man på dessa caféer eftersträvar (vilket jag till hälften gjorde).
Med anledninga av ovanstående anser jag att jag var helt i min rätt när jag omnämnde möblemangatmosfären som "rustik" eftersom hoppet mellan "1700-ish" och tidigt "1900-talish" till antik är försumbar.

2007-11-14 @ 19:48:18
URL: http://piningforthefjords.blogg.se/
Postat av: /R.

God kväll!

I ditt blogginlägg tyckte jag mig första gången läsa 1600-tal (sextonhundratal) men nu läser jag istället 1700-tal (sjuttonhundratal). Så säg mig, är det dags för mig att boka tid hos Hasse, eller möjligtvis Peter, eller har du ändrat/uppdaterat århundradet lite sneaky?

Jag funderar om vi bildligt sett rör oss i olika salonger? Du menar inte någon av de tre olika stilarna nedan?

1) Barocken (1600-talet och början av 1700-talet i Europa) kan man med nöje skåda i den "Eviga staden" och även vad gäller möbler så känns det tungt bara när man ser det. Mörka färger och dramatiska utföranden.

2) Rokokon (från ca 1720) är fylld av asymmetriska, snirkliga, utföranden. Man har ofta en pärla i mitten och pyntar den med många och tunna förgyllningar. Ljusa pastellfärger. Rosa.


3) Jugend (sekelskiftet 1800-1900) är enligt mig ganska så mysig. Tänk på filmen Titanic, interiören från trappan ner till restaurangen i första klass med en upplyst kupol av dimmat glas. Mässing. Lite nationalromantik också.

För mig så är de rustika möblerna gjorda av hårda och solida material. Ek vanligt förekommande. Smide likaså. Rejäla saker. Ofta så går det inte att säga att en möbel är endast inspirerad av en enda stil.

Vad är rustik för dig? Årtal? Geografiskt område?

Det finns skillnader som man av lättja inte får bortse ifrån. Bara för att det hände någonting för drygt 200 år sedan betyder det inte att det var en och samma sak under alla dessa år.

2007-11-14 @ 21:42:19
Postat av: Hugo

Kollade om du skulle märka att jag ändrade mitt tryckfel bara för att spä på hur farligt internet är.

Ärligt talat har jag inte så stor koll på innebörden när det gäller vilken specifik stil rustik syftar på, men utifrån mina egna spekulationer skulle jag säga att det har med rokokons snirklar att göra, men som sagt vet inte mer än hur jag hört det användas.

2007-11-14 @ 22:09:13
URL: http://piningforthefjords.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Clicky Web Analytics Clicky