Ungdomar, stress och psykisk ohälsa

Idag hänger jag på regeringen.se och läser om ungdomars stress och psykiska ohälsa, ofta kopplat till individualisering, differentiering och modernisering. Oerhört mycket intressant och gratis läsning finns att hämta här.

Våra problem går till stor del att koppla till alkohol, för mycket frihet och höga förväntningar. Kul att den borgerliga "alliansen" uppmärksammat detta och bygger hela sin politik på denna oheliga trio. Jätteroligt också att "vänster"blocket rör sig mer åt detta håll. Kul initiativ!
Men ärligt talat är det här inte roligt på något sätt.

Hela samhället befinner sig i en masspsykos där sjukdomsinsikten sträcker sig till att titta på välgörenhetsgalor, på sin höjd ringa in hundringen som gör att man har en chans på Volvo S70:n och tänka att man gjort sitt. Vi tror att hållbar utveckling betyder att orka se femminutersinslagen om barnbyar i Sudan för att sedan bli underhållen i en kvart innan man orkar med nästa hjärtskärande men avlägsna segment. Man måste ju ha roligt för att orka med allt elände!

Det stämmer att det är svårt att leva i ständig själslig misär men det riktiga eländet är att vi inte alls förstår oss på detta elände vilket gör oss till nöjespundare. Det är väldigt få saker vi förstår oss på vilket lämnar oss med en massa obehagliga företeelser som bara verkar hända. Lägg därtill paradigmen att var och en är sin egen lyckas smed så har vi ett utmärkt recept för ett skuldbeläggande kontrollverktyg. Har du inte tappat de där extrakilona än? Köp en bok och börja med Atkins! Har du blivit varslad? Ryck upp dig och starta eget! Sjuk? Allvarligt... det har du bara fått för dig!
Skitenkelt!

 Att vi ibland överväldigas av alla de här genuint svårbegripliga sakerna vi saknar förutsättningar att förstå känns inte som en särskillt konstigt reaktion. Men hur förväntas vi resa oss mot en fiende som inte går att förstå. Hur ska en bakbunden, fastgjuten och ögondbindelsutrustad David kunna resa sig mot Goliat. Är det konstigt att vi blir offer? Det är meningen, men det är svårt att förstå. Jag menar, vem vill inte ha frihet, alkohol och höga förväntningar?

Det är inte meningen att det ska vara roligt hela tiden.
Begrips?

Kommentarer
Postat av: Ed



"Men men, menar du verkligen att vi är en hel nation... eller förresten, en hel civilisation och västerlandskultur fullkomligt bestående av knarkare?"



...Ja, det är precis vad jag menar.

2008-11-11 @ 19:46:56
Postat av: Anonym

Första gången jag blir genuint less/glad samtidigt att läsa i en blogg. speciellt i denna. på detta inlägg.



Termin1, Moment C, tema1 är Mr.Hugos tankegånger i rätt anda. Jag ska nog använda Hedlund (2008) som referens på hemtentan som kommer?



men förövrigt är jag jävligt less på studentlitetratur angående ungdomsproblematik. Tar aldrig slut...

2008-11-11 @ 22:07:18
Postat av: /Ronny

Bra och reflekterande inlägg! Tackar!

2008-11-11 @ 22:22:15
URL: http://polackenronny.blogspot.com
Postat av: Rebeckis

Jag är för passiviserad av det svenska samhällsklimatet för att orka lägga en riktig kommentar.

2008-11-12 @ 17:00:42
URL: http://intooblivion.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Clicky Web Analytics Clicky